A "hogy" kötőszóként többnyire szükségtelen?

Nyelvi tévhitek 34.

Egy ideje a sajtó nyelvében járványosan terjed a hogy kötőszó indokolatlan mellőzése az alárendelt mondatok éléről. Mintha valaki vezényszót adott volna ki, minden tollforgató haptákba vágja magát, és habozás nélkül engedelmeskedik. Nyomukban pedig azok, akik a rádióban vagy a tévében szólnak, nyilatkoznak, vitatkoznak.

Lássuk ennek néhány példáját a sajnálatosan sok közül: A kérdés csak az, az állam parlamentje és kormánya miért nem képes a lakosság biztonságát és boldogulását szolgálni. Az újságírónak ebben a mondatban kihagyott az ébersége. Minden ok nélkül elmellőzte a hogy kötőszót, amely a vesszőnél hatékonyabban figyelmeztet rá, hogy új tagmondat (ez esetben állítmányi alárendelt mondat) kezdődik, ezenfelül előidézett egy zavaró és rossz hangzású szótalálkozást (az, az).

https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3220/32203/322037/32203731_01dcee9b7437299a80e2789e131db5a6_wm.jpg"A kérdés csak az, hogy az állam parlamentje és kormánya miért nem képes a lakosság biztonságát és boldogulását szolgálni."

Ennél komolyabb zavart is okozhat, ha a kötőszót elmellékeljük, ahogy a következő mondatban történt: Eközben mindenki jól tudja, aki nem képes venni ezt az első akadályt, az talán soha nem jut még egy esélyhez.

Itt már a félreértésnek, pontosabban az olvasó átmeneti félrevezetésének a veszélye fenyeget. A második tagmondat végéig ugyanis abban a hitben vagyunk, hogy az aki a mindenkire vonatkozik, ahhoz tartozó jelzői mellékmondatot vezet be (mindenki, aki nem képes…), és várjuk a tárgyi alárendelést, amely az állítmányi részhez (jól tudja) kapcsolódnék. Ehelyett egy főmondatot találunk, vagy legalábbis ami annak látszik, s e pillanatban újra kezdjük a mondat olvasását… Ha viszont a hogy eleve ott van a helyén (…jól tudja, hogy aki…), nem kell sötétben tapogatóznunk. Akkor értjük, hogy az első tagmondatnak a harmadik a tárgyi mellékmondata (tehát nem is főmondat, ahogy a hibás változatban véltük), és az elsikkasztott hogy ennek a kötőszava, míg a második tagmondat a harmadik alá tartozik alanyi mellékmondatként, csak éppen megelőzte a sorrendben.

Tegyük még hozzá, hogy ennek a kötőszónak a helyébe gyakran nem vesszőt, hanem kettőspontot tesznek. Elsőként is szinte kizárólagos módon kettőspontot tesznek a közvetett idézet elé. Lapunk érdeklődésére az államtitkár elmondta: az ügyről folyamatosan egyeztetnek a bank vezetésével és a tulajdonossal. A felkelők szóvivője kijelentette: újabb két város elfoglalásával ötven kilométerre közelítették meg a fővárost. Egyik esetben sincs szó egyenes idézetről, hiszen azt idézőjelbe kellene tenni, és az igei állítmányt is első személyűvé alakítani (…egyeztetünk… és … közelítettük meg…). A kettőspont helyébe tehát a tárgyi alárendelést bevezető hogy kötőszó illik, sőt az a kötelező!

Tagadhatatlan, hogy egyszerű és rövid főmondat után gond nélkül elhagyhatjuk a hogy kötőszót: Látom rajtad, egy szavamat se hiszed. Meglátod, baj lesz ebből! Mind azt mondták, jobb a békesség.

Nincs feltétlen szükség a hogyra abban az esetben sem, ha függő kérdést vezet(ne) be: El se tudták képzelni, (hogy) mi kifogásunk van ellenük. Nem nehéz kitalálni, (hogy) mire céloz ezekkel a kérdésekkel.

Mondattani elemzések

Ilyen helyzetben van egy eset, amikor a hogy éppenséggel eltanácsolható, mégpedig ha a függő kérdés elején hogy áll. Például: Igencsak kérdéses, hogy hogy lehet erről meggyőzni a vonakodókat. Ezt a zavaró „hogyhogy” találkozót úgy lehet elkerülni, hogy a kötőszót (az első hogyot) elhagyjuk, a másodikat, a kérdőszót pedig teljesebb hogyan alakjában használjuk. Tehát: Igencsak kérdéses, hogyan lehet erről

A hogy elhagyása olyankor a legbántóbb, amikor az alárendelt mondat utalószót tartalmaz: Arról is értesültünk, a pénzintézet leállította a további kifizetéseket. Már csak abban bízhatunk, a minisztérium idejében közbelép.

Felháborítónak is mondhatjuk, ha arra gondolunk, hogy az arról… hogy, illetve abban… hogy szópár tagjai igen szorosan összetartoznak. Mint a cirkuszban a trapézugró pár két tagja, az elugró és az elfogó. Képzeljük csak el, hogy az elugró már repül, az elfogó pedig vállat von, és zsebre dugja a kezét…

Tótfalusi István

Forrás: Tótfalusi István: 44 tévhit a nyelvekről és nyelvünkről 

44 tévhit a nyelvekről és nyelvünkről