A Pannon tengerbe süllyedt szavak múzeuma

A TINTA Könyvkiadó Szómúzeumának a közelmúltban második, jelentősen bővített kiadása látott napvilágot. A Szómúzeum összeállítója, a soproni matematikatanár, Hajdu Endre folyamatosan gyűjti a nyelvünk furcsaságait. A Magyar Narancs így örvendezett a könyv megjelenésekor. Ajánljuk mindenkinek, akit érdekel a megszületett, de nyelvünkben soha gyökeret nem eresztett szavak sora.

Ilyenkor, kalászonyos idején, a hibernális hónapoktól távol, midõn nem jósol hóhömpöt a légtüneménytan, annál gyakrabban fias ménkût, jólesik begördülni nyargonczánkon, jobban mondva gyorsonyánkon, ha már bérszáguldóra nem telik, a serkápolna kertjébe, hol a hömpöc mellett ajánl helyet az étnök. Mindenféle hajdanócokról, õsotrombról, ásatagemberrõl beszél éppen a baromtudományban is eligazodó, amúgy a taglalati mértanban otthonos, föllengész cimboránk, aki belefáradt mára a dülények, hegyes gömbölyegek, tetények és egyéb önmik külzeléki hánylás útján végzett tanulmányozásába. Szimatoló látogatás céljából lép hozzánk egy napirmány hitdühös újdondásza, de aztán ő sóhajtozik nagy magamosságában a fenyegetõ államtönk és pénzdagály, s a haszonkémlők éndisége miatt, majd minden kedvi csiklandot mellőzve, komorbolond módra és immár borreszketegen, röbögve meséli nagy bajait: hiába is volna ő életfi, ha egyszer fitymaszor gyötri, s ez olyannyira kínozza begyeredéskor, hogy az epehagymáz, a fojtókeh és a fájdalmas seggvérözön mellett immár a nőszhetetlenség réme is fenyegeti. – Belõled sem lesz már hírész nemhogy az Alapi Trombitásnál, de még a Bohóci Éjlapnál sem, fekteremben volna amúgyis a helyed! – legyintünk keservgúnnyal a havas eszű közönykórosra, s tovább állunk.

Hajdu Endre

Mint hevenyész sorainkból látható, a mulattató gyűjteményben feltűnően kevés az ige, de az összeállítót aligha a szófajok szerinti arányosság törekvése mozgatta, és azt sem állíthatjuk, hogy aggályos forráshasználat jellemezné a vékony, témák szerint szakaszolt kötetet. A bemutatott szellemes nyelvi lelemények egy részéről nem tudhatjuk, hogy alkalmazásuk túlterjedt-e kiötlőjük legszűkebb családi körén, nem is szólva az időbeli nyelvi kontextus jelöletlenségéről, ez azonban nem akadálya annak, hogy jókat röhögjünk a hülye neveken és szavakon.

Végül álljon itt néhány ábra a szótárból, a hozzájuk tartozó szócikkekkel:

SzómúzeumHajdu Endre Szómúzeum c. könyve kedvezményesen megvásárolható a TINTA Könyvkiadó webshopjában: www.tinta.hu!