A növények természetrajza

Forrás: innovacio.hu

"Dr. Schubert G. H. ismeretes és kedvelt természetrajzi tankönyvének elrendezése nyomán, a második magyar kiadást átdolgozta Borbás Vince középisk. rendes és egyetemi magántanár. 53 ív finomul szinezett rajzzal s magyarázó szöveggel" - áll a könyv klasszikus szépségét megelőlegező címlapon.

Az a fajta könyv, amely, ha belenézünk, már a tartalmával való ismerkedés előtt megragad gazdag képanyaga elegáns szépségével. Kicsit retró is ez a látvány: a modern nyomdatechnika csillogó ábrázolási módja előtti igényes-szép könyvekben látjuk ezt a színezésében kicsit visszafogottabb, s talán így még hitelesebbnek érződő képi világot.

Növények természetrajza képekben
A Tinta Könyvkiadó ajánlójából: "A Növények természetrajza képekben c. nagyméretű képeskönyv a magyar könyvkiadás egyik legszebb növényalbuma. A mostani reprint kiadás alapjául szolgáló magyar könyvet 1882-ben adták ki. A növénytanilag ma is szakszerűnek mondható könyv dr. Borbás Vince egyetemi tanár, a 19. század legnagyobb magyar botanikusának a munkája. A könyv árveréseken ritkán bukkan fel, ha nagy néha mégis, magasra verik fel az árát a szenvedélyes licitálók. Az eredeti magyar mű kiindulási alapja a dr. Schubert G. H. S. professzor 1870-ben megjelent német nyelvű népszerű képeskönyve (Naturgeschichte des Planzenreichs) volt. (Kiemelések tőlem)

https://www.tinta.hu/img/60066/9789634093367_altpic_1/9789634093367.jpg?time=1716731745
A reprezentatív kiadvány első 52 oldala 650 növény, virág részletes, szakszerű magyar nyelvű leírását tartalmazza. A magyar növények ismertetése mellett azok latin megfelelője is fel van tüntetve. Ezt a részt követi az 53 nagy méretű (43 x 32 cm) kétoldalas színes tábla, amelyek a tárgyalt növényeket ábrázolják finoman színezett litográfiákon magas színvonalon. A színes táblák alsó részén a növények magyar neve olvasható. A szöveges leírást autentikus módon egészítik ki a szemet gyönyörködtető színes növény és virágképek."

Az eredeti műről, Dr. Schubert alkotásáról az interneten található ismertetők némelyike kiemeli, hogy a könyv Carl von Linné rendszerezését követi (Wikipedia: "Carl von Linné [1707. - 1778.] svéd természettudós, orvos és botanikus. Megalkotta a modern tudományos rendszerezés alapelveit, a rendszerezés kategóriáit és kidolgozta a modern tudományos nevezéktant. Alapjaiban ma is az ő elveit és eljárását használják a biológiában.) Szövegének első lapja "KULCS a növények rendbeszedésére Linné növényrendszere segítségével." Linné művében járatlanoknak önmagában is érdekes, hogy e "kulcs" egy összetett mátrixszal kezdődik. annak egyik része az osztályozás, amely 24 seregre osztja a növényvilágot.

https://www.tinta.hu/img/60066/9789634093367_altpic_2/9789634093367.jpg?time=1716731745

Betekintésül a folytatás elejébe, s vele a rendszerezés logikájába: "Azon növények, amelyek bélyegeikben egymással megegyeznek s ezen bélyegeket ivadékokon keresztül megtartják, egy fajt képeznek. A fajok száma a levélalakjára nézve, termetben, szőrezetben, virágszínben egymástól nagyon különbözhetik; de ha a virágrészeire nézve, valamint a gyümölcs alakjára is megegyezik, akkor egy nem alá foglaljuk őket össze. Így az árvácska (XIII. tábla 2.), meg a tavaszi ibolya levelei, virágjok színe is nagyon eltérő, de a virág és a gyümölcs szerkezete megegyező, azért a Viola (ibolya) nemhez tartoznak és az ily fajok egészszé (a pontos írásmódot idézzük, elírás nélkül! - OP) összefoglalása, mire maga a természet utasít, nemnek hívatik. - Valamint a nem a rokon fajok számát foglalja magában és azoknak egységét teszi, azon módon a nemek a mag és a gyümölcs alkotása, a hímek a termők állása és száma szerint ismét magasabb egységbe foglalhatók össze. Ez a család (familia), melyek tovább rendekbe (ordo), ezek osztályokba (sereg, classis) stb. egyesíthetők.

A növényeknek fajaik, nemeik, családjaik vagy rendjeik, osztályaik és a t. szerint való összeállítása növényrendszer (systema) nevet visel. Ha ez osztályozásnál csak egyes részeknek bizonyos bélyegére vagyunk tekintettel, akkor a rendszer mesterséges; ha azonban a növények összes szervezetére fektetjük az osztályozást, akkor rendszerünk természetes. A növényországnak e könyvben lévő átnézete mesterséges rendszer (az »ország« is Linné kategóriája, s érdekességként idézzük vissza, hogy a növény- és állatvilág mellett a gombák külön országot képeznek - OP), melyet a híres Linné Károly állított össze." Itt Linné felismeréseinek és azokra alapozott rendszerezésének tömör, alapos áttekintése következik, a seregek egy sajátos csoportosítása leírásával, mindennek zárszava pedig: "Ezen rendszernek az a haszna, hogy igen könnyű és e miatt a kezdő könnyen felfoghatja; hogy a seregek meglehetősen éles határok közé szorítvák, minden ismeretes növényt magában foglal, és az újonnan felfedezettek könnyen belésorolhatók. E mesterséges rendszer segedelmével sokkal könnyebben boldogul [a kezdő] a növényország tagjainak felismerésében, mint a természetes rendszerrel, melynek e könyvben nincs alkalmazása."

Növények természetrajza képekben

A kötetről, az ajánlóból: Az eredeti mű pontos, nagy műgonddal készített hasonmás kiadása a Pytheas Könyvmanufaktúra és a TINTA Könyvkiadó szoros együttműködésében jelent meg kis példányszámban »A magyar nyomtatott örökség feltárása« program keretében. Az előállítás módja egyedi kézi készítés. A kötés keménytáblás, félvászon. (A "nagy műgond" sugárzik a kötet egész megjelenésén, tartalmán! - OP)

Ajánljuk mindenkinek, aki szereti a növényeket, a virágokat és örömmel, rácsodálkozva nézegeti ezek több mint száz éve készített színpompás litografált képeit."

Dr. Osman Péter

A Növények természetrajza képekben kedvezményes áron megrendelhető a TINTA Kiadó honalpjáról: www.tinta.hu!

Címkék: album növények