Régi dokumentumok paradicsoma

Az Arcanum Digitális Tudománytár

Március 20-án került megrendezésre az EISZ információs nap a Magyar Tudományos Akadémián, ahol kiadók mutatták be elektronikus adatbázisaikat. A napi programot a Typotex nyitotta (erről lásd előző bejegyzésünket: Az e-könyvek forradalma), másfél órás előadásuk után közvetlenül ismertette az Arcanum a Digitális Tudománytárat (röviden ADT). Ezt követően a L’Harmattan mutatta be digitális adatbázisait, mind a magyart, mind a francia anyacég adatbázisait, majd a nap zárásaként a Tinta Könyvkiadó képviselőit hallgathattuk meg, akik a SzóTudásTárat mutatták be.

gabor.jpgKiss Gábor, TINTA Könyvkiadó

Az Arcanum előadása nagyon érdekes volt. Azt a célt tűzték ki, hogy digitalizálják az összes, magyar nyelven, határainkon innen és túl megjelent folyóiratot (például Amerikai Magyar Hírlap), így létrehozva egy hatalmas, elérhető adatbázist. Már több mint 15 millió oldalt tartalmaz az ADT, de a kiadó nehézségekbe ütközik, mert vannak folyóiratok, amiket egyáltalán nem, vagy csak nagyon nehezen tudnak beszerezni, illetve a szükséges engedélyek beszerzésekor is problémákba ütközik. A vidéki lapok és napilapok nagy népszerűségnek örvendenek a felhasználók körében, akik segítik a kiadó munkáját azzal, hogy eljuttatnak hozzájuk ritkaságnak számító lapokat.

Biszak Sándor - Arcanum Digitális Tudománytár

Ezenkívül hallhattunk még más adatbázisokról is, például a Szaktársról, ahol más kiadók könyvei is megtalálhatók. Ehhez csatlakozott a L’Harmattan Kiadó, a Mentor Könyvek Kiadó, az Osiris Kiadó, a Szaktudás Kiadó Ház és a Kronosz Kiadó. Ebben és az ADT-ben szabadon lehet keresni, de a könyvek, folyóiratok megjelenítéséhez fizetni kell.

nevtelen1.jpgA Hungaricana felülete

Ezt követően megismerkedhettünk a Hungaricanával, ahol elsősorban kulturális és történelmi kincseink között böngészhetünk. Van egy csodás képtár, ahol nagy felbontásban, ingyen nézegethetünk képeket, festményeket és egyéb vizuális alkotásokat történelmi eseményekről és híres személyekről. Némely intézmény szabadon letölthetővé tette képeit, ezeknél ott van a Letöltés gomb, más esetekben viszont fel kell venni a kapcsolatot azzal az intézménnyel, amely a kép tulajdonosa, ezt a Kapcsolatfelvétel gombbal lehet megtenni. A Levéltárban levéltári dokumentumokat, többek között okleveleket, névjegyzékeket találunk. Ezek az adatok történelemkutatásokhoz, helytörténeti kutatásokhoz, illetve családfák pontos összeállításához lehetnek kulcsfontosságúak.

nevtelen12.jpg

Térképek párhuzamos böngészése a Mapire.eu-n

Az Arcanum két adatbázisa nagyon tetszett, ezek térképek, melyek egy csúszka segítségével mutatják a múltat és a jelent. Megmutatják, hogy adott helyen 1837-ig visszamenőleg melyik helyen mi volt, például megtudhatjuk, hogy ahol most az ELTE Bölcsészettudományi Kara áll, ott 1837-ben botanikus kert volt. Van egy külön térképadatbázis, ami kizárólag Budapestre fókuszál, ez a Budapest időgép, mely a Hungaricana oldaláról érhető el. Nemcsak ezt a csúszkás térképet találhatjuk itt, hanem többek között légifelvételeket 1944-ből, illetve azt is láthatjuk, hogy 1956-os szabadságharc áldozatai hol estek el. A másik, ehhez hasonló térképadatbázis a Mapire nevet viseli, és a Habsburg Birodalom térképeit és katonai térképeket dolgoz fel.

Ez az előadás volt a nap egyik csúcspontja, az előadó lendületesen, lelkesen beszélt, mondandóját humorral fűszerezte, így előadása nem volt fárasztó, épp ellenkezőleg, egy üdítő folt volt, örülök, hogy részt vehettem rajta és ilyen érdekes dolgokkal megismerkedhettem.

Tóth Zsófia