Szótár-e a Retró szótár?

Vagy inkább "betűk egymásutánjába merevedett história"?

Az alábbi írás eredeti megjelenési helye: THL2 (1-2). pp. 150-151.

Könnyű lenne ismét lelkendezni, újra szótár a Tintától. S kétségkívül az idei év legnagyobb dobása tőlük ez a Retró szótár, csakhogy nem a valóságot közelítjük, ha szótárnak nevezzük ezt a könyvet. Szótárformájú, kétségkívül, van ennek divatja a kortárs irodalomban – a retrónak meg még inkább –, ebbe a sorba jobban beilleszthető Burget műve, mint a szótárak közé a polcon. Talán inkább a szó Temesinél vagy Zilahynál megjelenő értelmében nevezhető szótárnak a gyűjtemény, amit egyébiránt előszavában maga a szerző is „betűk egymásutánjába merevedett históriának” aposztrofál. Egy nagyon személyes ízléssel összeállított, egyéni értelmezésű történelmi visszaemlékezés Burget Lajos újságírótól a szavakon keresztül, szócikkes formában.

Retró szótár

Kinek lehet érdekes egy ilyesfajta gyűjtemény? Nyilvánvalóan azoknak a generációknak, akik végigélték ezeket a történelmi korszakokat, egyfajta emlékezés, ráismerés: jé, tényleg, így volt, így mondtuk, ezt ettük, ezt a cigarettát szívtuk, ide jártunk. A magyar diákok azon részének, akiket közelebbről érdekel a XX. század felének magyar történelme, akik hisznek az Annales iskolának, és nem kizárólag a csatákon, kongresszusokon, politikai eseményeken keresztül közelítenek a történelemhez. A mi diákjaink közül pedig leginkább azoknak, akik egy regény, novella vagy film kapcsán megakadnak egy-egy szónál, s hiába nyálazzák át az értelmező és a kétnyelvű szótárakat, nem tudják megfejteni, hol játszódik az a jelenet, melyben az SzTK folyosóján ülve beszélgetnek a szereplők. Nekik mindenképpen hasznos kézikönyv lehet ez a mű, minden eklektikussága és olykor indokolatlan döntései ellenére. Rengeteg hasznos és érdekes szóról nagyon sok hasznos és érdekes információt gyűjtött össze Burget Lajos újságíró, majd a kiadó, mely internetes közvélemény-kutatás segítségével gazdagította a gyűjteményt. Nagyon jó, hogy a szótárból kiderül, miért közért a közért, miben van az, aki fecskét húz, miből készült a vulkánfíber koffer, ki a maszek, és milyen volt a kacsintós pénztárca.

Gyerekek Fecskében a Balatonon (FORTEPAN / Ember Károly dr. adományozó)

Ugyanakkor sokszor nem érteni a címszóválasztás szempontjait, nem tartom indokoltnak például Kádár János vagy Rákosi Mátyás nevét szerepeltetni egy ilyesfajta szótárban, hiszen ha róluk szeretnénk tájékozódni, egészen biztosan nem a Retró szótárt lapoznánk fel. S nem a személynevek ellen protestálok, jó ötletnek tartom például Öveges professzor szerepeltetését, vagy akár a cigarettamárkákat (más kérdés, hogy ömlesztett felsorolásban a cigaretta címszónál szerepelnek, ami – utalások híján – nem tűnik jól használható megoldásnak). Ellenben szintén elnagyolt, tehát felesleges a párt vagy a párizsi béke címszó, a legkevésbé ideillő pedig talán a holokauszt: ezek mindenképpen kilógnak a szótár keretei közül. A cigaretta címszóhoz hasonlóan nem szerencsés a fogamzásgátló típusú címszavak szerepeltetése, itt elég lett volna az egyes gyógyszernevek megjelenése, mint ahogy a Postinor meg is található a kötetben. Szintén szétfeszíti a szótár kereteit a vicc címszó, a korabeli viccet illusztrálandó 7 viccel: ez így sok, ugyanakkor meg rettentő kevés. Elgondolkodtató, hogy ideillő-e a hamburger vagy a bikini, kétségkívül az adott korban jelennek meg, de mint szavak nem a nyelvből kikopni készülő, történelmivé váló, magyarázatra szoruló lexikához tartoznak, arról nem is beszélve, hogy valószínűleg bármelyik tizenéves kimerítőbb és pontosabb meghatározását adná a hamburgernek, ha a McDonald’s-ban megkérdeznénk.

https://hirado.hu/wp-content/uploads/sites/7/2015/12/F_____NY605020216.jpgÖveges professzor

Mindenképpen fontos azonban kiemelni, hogy nagyon érdekes és hasznos vállalkozás az adott korszak szavait egybegyűjteni, s igen megfelelő pillanatban tett rá kísérletet a kiadó, amikor az adott szavak még az őket valóban használó beszélőktől gyűjthetők be. Igen hasznos ötlet az Értelmező szótárban elkezdődött fogalomköri csoportosítás, valamint a betűszavak feloldása (Czigány Lórántnak az Élet és Irodalomban megjelent pontosításairól nem megfeledkezve).

https://konyhalal.hu/wp-content/uploads//2015/01/11.jpg

Egy ilyen személyes szempontok és döntések alapján összeállított szótár ismertetésének a végén engedtessék meg nekem személyes örömöm kifejezése, amiért a Banán szelet leírása is bekerült a műbe, igaz, hogy a Boci csoki címszónál! Annyi pontosítás mindenképpen idekívánkozik, hogy a pudingra még csak távolról sem emlékeztetett nevezett édesség tölteléke, higgyék el ezt nekem, nagyfogyasztónak, mindazok, akiknek nem adatott meg a lehetőség a Banán szelet megkóstolására!

Maruszki Judit

A Retró szótár kedvezményes áron kapható a kiadó webboltjában: www.tinta.hu