Az e-könyvek forradalma

A Typotex és az Interkönyv

A 2018. március 20-án megrendezésre került EISZ információs nap keretében a TYPOTEX Kiadó, az Arcanum Digitális Tudománytár, a L’Harmattan Kiadó és a TINTA Könyvkiadó mutatkozott be. Az előadássorozatot a TYPOTEX Kiadó nyitotta, a kiadó által üzemeltetett Interkönyv adatbázisról Németh Kinga és Horváth Balázs előadásában hallhattunk.

A TYPOTEX Kiadó 1989-ben alakult, eredeti profilja a felsőoktatási szakkönyvek, tankönyvek kiadása, főként matematika és fizika témakörben, de az utóbbi években a művészeti könyvek is felkerültek a kiadó palettájára. A tudomány népszerűsítéséhez a kiadó számos jelentős művel járult hozzá a különböző műszaki, társadalom- és természettudományok terén. Ezek közül talán a legkiemelkedőbbnek a modern evolúcióelmélet legjelentősebb művének, Charles Darwin A fajok eredeté-nek új fordítása tekinthető. Ahogy a kiadó bemutatkozásában szerepel, a „tudás, információ és minőség” hármas egysége képezi a Typotex tevékenységének alapjait, és ennek megfelelően a kiadó akadémikusokkal, egyetemekkel és főiskolákkal működik együtt a korszerű és irányadó tudományos művek biztosításában. A TYPOTEX alapítója és vezetője, Votisky Zsuzsa idén januárban hunyt el. Neve szorosan összekapcsolódott a kiadóéval, és jelentős szerepet játszott az elektronikus könyvkiadás hazai megvalósításában.

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t31.0-8/28947206_2003002383250932_1676265994273194903_o.jpg?_nc_cat=0&oh=f8c645e62b292f07fe312401f3996990&oe=5B3F2C2E

Németh Kinga, a Typotex kiadóvezetője az EISZ információs napon

A 2000-es évek során jelentős változások következtek be a könyvkiadás terén. Megnőtt az igény a könyvek elektronikus kiadása iránt, és megváltoztak a fiatalok olvasási és tanulási szokásai is. Az igényeket felismerve jött létre 2009-ben az Interkönyv oldal, a TYPOTEX elektronikus publikációs felülete, amely az első komoly magyar e-könyves próbálkozásnak tekinthető. Az adatbázis a www.interkonyv.hu címen érhető el, és a kiadó teljes kínálatát tartalmazza. Kezdetben kemény DRM-mel védett elektronikus formátumú fájlok szerepeltek az oldalon, majd 2011 óta a kiadó áttért a puha DRM-mel védett fájlok forgalmazására. Az oldalon elérhető IP-cím-alapú azonosítás, valamint EduID felsőoktatási intézmények számára. A felhasználók kulcsszavak segítségével tudnak rákeresni a kívánt könyvre, de a kiadványok fejezetek alapján is elérhetők az oldalon.

interkonyv.jpgAz edu.interkonyv.hu felülete

Az Interkönyv adatbázis 2018-ban az EISZ Nemzeti Program keretében is elérhető lett az edu.interkonyv.hu oldalon. Az EISZ rendszerben jelenleg több mint 500 könyv érhető el az oldalon, de a művek száma évről évre folyamatosan nő. A bővülő kínálatra Horváth Balázs főszerkesztő is felhívta a figyelmet olyan nemrég megjelent könyvekkel, mint Trócsányi Zoltán és Horváth Dezső Bevezetés az elemi részek fizikájába és Kun Ádám Evolúcióbiológia című könyve.

Az előadás során megmutatkozott, hogy a TYPOTEX Kiadó fő célja lépést tartani a változásokkal. Az Interkönyv adatbázis tervezett fejlesztései között szerepel a részletesebb keresés kifejlesztése, a regisztrált felhasználók számára jegyzetelési lehetőségek biztosítása és az adatbázis mobilra optimalizált változatának fejlesztése.

Csécsei Nóra