CITROMFŰ - Melissa officinalis

Íme egy sokoldalúan felhasználható gyógynövény, melyet kertünkbe ültetve vagy balkonládában is termeszthetünk.

(Képek forrása a Google)


Fűrészes levelű, halványsárga ajakos virágú, erdei gyógynövény. A méhek szeretik ezt az illatos növényt, ez magyarázza a Melissa nemzetség nevét (görög meli 'méz' > melissza 'mézelő').

Levele a konyhában is használatos; apróra vágva salátába, halhoz fehér mártásba, majonézbe, savanyúkáposztába téve, pácolt heringhez, baromfihoz, disznóhúshoz adva igen jó ízjavító. De gyümölcssalátába, gyümölcslevesbe, zselébe, likőrbe is tehetjük.

Egykor azt tartották, a citromfű valósággal életre kelti az embert. A 13. században élt Llewelyn, Glamorgan hercege, aki rendszeresen itta a citromfű teáját, 108 éves korában halt meg; a sydenhami John Hussey pedig 116 évet élt meg, miután ötven éven át itta reggelenként a mézzel ízesített citromfűteát.
Idegerősítő, görcsoldó, üdítő hatású, főleg a gyomorra, a méhre, a szívre és az agyra tesz kedvező hatást.

Levelének forrázata teaként krónikus légcsőhurutra, lázas meghűlésre és fejfájásra jó gyógyír. Szintén leveléből nyerik a gyógyszerészet egyik anyagát, az Oleum Melissaet.

A növény részletesebb leírása nemrégiben megjelent GYÓGYHATÁSÚ NÖVÉNYEK c. kiadványban olvasható: http://www.tintakiado.hu/book_view.php?id=408