Karácsonyi szokások, hagyományok Olaszországban

Szinte már a nyakunkon vannak az ünnepek, amit hosszas készülődés előz meg. Egy olasz közmondást idézve: ”Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi”. Vagyis a karácsonyt a szeretteiddel töltsd, a húsvétot meg azzal, akivel akarod. Fontos ebben az időszakban is a család egysége, de nézzük meg, hogy telik ez az idő Olaszországban.

Természetesen, mint minden országban, régiónként, városonként eltérőek a szokások, de a legfontosabb és legszimbolikusabb jelképek mindenhol megjelennek. Az adventi időszak a várakozással telik, ebben a négy hétben már feldíszítik a lakásokat, a házakat és a városokban a boltokat, valamint kisebb-nagyobb karácsonyfákat helyeznek el a főutcákon. Így remélve és várva több vásárlót a karácsonyi időre. A fények sem maradhatnak el, melyek gyakran nagyon kirívóak. Adventi koszorút otthon nem készítenek, de a templomokban megtalálható a koszorú, melyet három lila és egy rózsaszín gyertya ékesít. Ennél számukra sokkal fontosabb a jászol (presepe) készítése, melyet mindenki saját kézügyessége szerint állít fel, ízlésének megfelelően. Ez egy régi tradíció, így szinte minden családnál megtalálható már jóval karácsony előtt a felállított, kicsinosított betlehem. Szeretik a várost is ékesíteni jászollal, különbnél különb figurákkal, állatokkal. A tengerparti városkákban elhelyezett betlehemekben megtalálhatóak a horgászok és a hajósok is a Kisjézus mellett.

Egy észak-olaszországi kisvárosban, Gradóban a bazilika előtti teret díszítő betlehem. (Fotó: Comune di Grado)

A lakásokat is szívesen díszítik ékesebbnél ékesebb betlehemekkel. (Fotó: Google)

Ugyan a karácsonyi készülődés hosszas, a karácsonyfát nem hagyják az utolsó pillanatra. A katolikus családokban és a vallást nem gyakorló családoknál is felállítják a fát már az adventi időszak alatt. Az olasz gyerekekhez nem jön a Mikulás december 6-án, Szent Miklós (San Nicoló) ünnepén, viszont a kisebbeket ajándékokkal jutalmazzák ilyenkor. December 8-án (munkaszüneti nap), Szűz Mária szeplőtelen fogantatásának napján egész Itália díszbe borul.

A híres panettone (balra) és pandoro (jobbra), melyeket szívesen fogyasztanak a reggeli kávéval is. (Fotó: Google)

A gyermekekkel együtt díszítik fel a fát, ami alá az ajándékokat nem Jézuska, hanem Babbo Natale (Télapó) hozza el 24-én este. Babbo Natale “felesége” Befana, a jó és kedves boszorkány, aki január 6-án, vízkeresztkor a gyerekekhez köszönt be kisebb ajándékokkal. Általában erre a napra tervezik a karácsonyfa lebontását is. A nagy orrú, de jólelkű Befana a kéményen keresztül jut be a lakásokba. Antik római szokásból alakult ki a mai ünnep, azonban mára már átalakult, és a gyümölcs helyett drágább ajándékokat helyez a kandallóra akasztott zokniba. A rossz gyerekeknek pedig szenet “ajándékoz”...

Fontos szerepet kapnak a karácsonyi vásárok (mercatini di natale) a nagyobb városokban. (Fotó: Google)

Az ünnepeket a család tagjai együtt töltik, de a baráti társaságot sem zárják ki. Az éttermek és a helyi vendéglátóegységek ezt kihasználva az ünnepek alatt végig nyitva tartanak. Az ünnepi asztalra bőségesen kerül a különféle halakból, húsból, tésztából, és az édességet sem vetik meg. A híres karácsonyi édes kenyér (pandoro), és az aszalt gyümölcsökkel ízesített kalács (panettone) semmiféleképpen nem maradhat el.

Kiss Zsuzsanna