A retró.

Ha akkor még nem éltél, nehezen tudom elmagyarázni.

A TINTA Könyvkiadóban valljuk, hogy a szó az élet tükre. Kimondom ezeket a szavakat: kaftán, minaret, dzsámi, turbán és rögtön az oszmán-török korban érzem magam. A nyelvben ma is születnek és halnak meg szavak. Ezért fontosak a régi és az új szavak szótárai. A retró kornak, az 1960-as, 1970-es éveknek is megvannak a tipikus szavai: békekölcsön, építőtábor, táncdalfesztivál, kommunista szombat, lódenkabát, bambi. Tudjuk, hogy akik most fiatalok, azok számára idegenül csengenek ezek a fogalmak, de mi, akik benne éltünk a korban, nekünk vérünkben vannak. Hogyan tudnánk elmagyarázni pl. a valutalap szó lényegét. Tán egy oldal sem lenne elég a pontos leíráshoz és a magyarázathoz. Szerencsére, tudva, hogy a szavak korfestők, a TINTA Könyvkiadó számára Burget Lajos szótárba foglalta a retró szavakat. A Retró szótár először 2006-ban jelent meg nagy médiavisszhang közepette. Most, hogy az Újbuda TV a közelmúltban forgatott a TINTA Könyvkiadóban, előszedtünk néhány relikviát és házi retró múzeumot rögtönöztünk a felvételre. A fényképeket ott készítettük.

No, ki emlékszik még a fényképeken bemutatott tárgyakra?

A TINTA Könyvkiadó a régi és új szavakat ezekben a kiadványokban leltározta: Retró szótárÚj szavak szótára I.Új szavak szótára II.Régi szavak szótára.

07-sokol.jpgA tényleg világszínvonalú Sokol rádió. (És háttérben egy tintásüveg húzódik meg.)

06-valutalap.jpgNo és itt a valutalap. Nagymamák, nagypapák, tessék elmagyarázni az unokáknak, hogy mi is volt ez.

05-kinizsi.jpgA retrók retrója: a Kinizsi sör, 4 Ft.

09-munkakonyv.jpgMunkakönyv, nincs mit mondani róla.

10-wc-papir.jpgEgészségügyi, magyarul WC papír. Nem gurigában, hanem lapokban. A 300 lap mindössze 2 Ft 30 fillér. Ja, hogy akkor még fillér is volt.

11-gyufa.jpgA retró kor néhány gyufásdoboza.

01-szotar.jpgA Retró szótár kívülről az Olcsó könyvtárt idézi.

02-tango-paszta.jpgTangó paszta. Használta ezt valaki?

04-csoki.jpgRetró csokik. Az Inota a világ legcsúnyább csokipapírjára pályázhatna. Ára 1 Ft.

08-smena.jpgMinden úttörő álma, a Cmena fényképezőgép, tessék elhinni, lehetett vele szép éles képeket exponálni.

03-szotar.jpgIdegen szavak szótára ma is van. No, de marxista magyarázatokkal?