Idegen szavak, uniós és informatikai kifejezések szótárai

Az alábbi három rövid ismertető a Könyvét.hu-n jelent meg 2011-ben itt, itt és itt.

Informatikai fogalmak eredetét, jelentését magyarázza a Tinta új szótára

A gyorsan terjedő informatikai fogalmak eredetét, jelentését és helyes nyelvi használatát magyarázza laikusok számára is érthető módon a Tinta Könyvkiadó gondozásában a könyvfesztiválra megjelent Infoszótár.

A 230 oldalas kötetben megtalálhatók széles körben ismert fogalmak (ablak, alaplap, DVD, kukac, operációs rendszer, vírus), számos gyakran elhangzó, ám nem mindig pontosan értett kifejezés és rövidítés (USB, GSM, GPS, ISDN, ADSL, HTML, http, IP-cím, MPEG, router, proxy szerver, protokoll, Wi-Fi), az informatikához kapcsolódó társadalmi jelenségeket leíró kifejezések (digitális szakadék, cyberbullying, dotkom cégek, cloud computing, e-kormányzat, gerilla- és vírusmarketing, internetpenetráció, web 2.0), végül pedig a terület gazdag szlengje, a legelterjedtebb kifejezésektől a szűkebb körben használtakig (fent vagyok a neten, lehalásztam a hálóról, apró-csetlő, blog, poszt, komment, spam, lammer, noob, pro, geek, rulez, tutez, suxx, user, nick, bot).

Infoszótár

Bódi Zoltán: Infoszótár

A szócikkek elmagyarázzák egy-egy kifejezés eredetét is, így például megtudhatjuk, hogy a spam a Monty Python társulat egyik 1970-es években bemutatott humoreszkjére vezethető vissza, ahol húskonzervet jelent, és az étlapon szereplő összes fogásban előfordul, azaz olyan dolog, ami kéretlenül is megjelenik mindenhol.

A Tinta Könyvkiadó Ékesszólás Kiskönyvtára című sorozatának 13. tagjaként megjelent kötet szerzője Bódi Zoltán nyelvész, a Kodolányi János Főiskola tanára, a Magyar Rádió Netidők (korábban Modem idők) című digitális kultúrával foglalkozó műsorának nyelvész szakértője, akinek kutatási területe az informatika nyelvhasználata és terminológiája.

programming language codes

Magyarítószótárt jelentetett meg a Tinta Könyvkiadó

Régi és új idegen szavakra és szakkifejezésekre ajánl magyar megfelelőket a Tinta Könyvkiadó Magyarító szótár című új kötete, mely a Magyar Nyelv Kézikönyvei című sorozat huszadik tagjaként jelent meg a napokban.

"Könyvünk úgynevezett kínálati szótár; ez azt jelenti, hogy egyszerűen felkínálja a lehetséges magyar megfelelőket, és a választást az anyanyelvi beszélő ösztönös nyelvérzékére bízza. Nem erőszakos magyarosító szándékkal készült, csak olyan szavakat ajánl, amelyek már széles körben elterjedtek" - magyarázta Kiss Gábor, a Tinta Könyvkiadó igazgató-főszerkesztője az MTI-nek.

Magyarító szótárTótfalusi István: Magyarító szótár

A magyarítószótár átmenet az idegen szavak szótára és a szinonimaszótár között. Az előbbihez áll közelebb, hiszen címszavai idegen szavak, ám ezekről nem ad fogalmi meghatározást, hanem azokat a magyar szavakat vagy egyszerű szókapcsolatokat sorolja fel, amelyek az adott idegen szó helyett egy mondatba beilleszthetők. Ebből következően a szótárból kimaradtak azok az idegen szavak, amelyeknek nincs egyszavas magyar megfelelőjük, például az atom, a vitamin, a hormon vagy a rádió.

Mint Tótfalusi István, a könyv szerzője az előszóban leszögezi, "ma már nyelvünk minden rétegében és minden szintjén lehetőség van rá, hogy lényegében színmagyar szókinccsel maradéktalanul kifejezzük mondanivalónkat". Mindeközben hangsúlyozza: az idegen szavak kritikátlan befogadása és a csőlátású nyelvőrzés jelentette két "szélsőség" egyaránt elvetendő.

Workshop vagy munkaértekezlet?

A 260 oldalas kötetben 12 600 idegen szó összesen 21 700 magyar megfelelője található meg. Az olvasó a "klasszikus”, azaz görög-latin idegen szavak mellett az újabb keletűekről is iránymutatást kap, így szerepel a szótárban például a know-how (szakértelem, gyártásmód, gyártási eljárás), a blog (internetes napló), a chatel (cseveg, beszélget) és a workshop (munkaértekezlet, tanácskozás).

"A könyv természetesen már most elavult, hiszen megjelenésének napján is keletkeznek új szavak" - jegyezte meg Kiss Gábor. Valóban, fájóan hiányoznak az olyan közelmúltban elterjedt szavak, mint például a flashmob vagy a lájkol. A kiadó a www.tintakiado.hu/magyarito-bovites címen várja az olvasói észrevételeket és bővítési javaslatokat.

Európai uniós fordítókalauz jelenik meg

Az angol nyelvű jogi és európai uniós szövegek útvesztőjében segít eligazodni a Tinta Könyvkiadó Fordítókalauz című új könyve; a XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra megjelenő kötet a kiadó reményei szerint az oktatásban is alapművé válhat.

"A könyv mindazoknak szól, akik angol nyelvű uniós szövegeket írnak, fordítanak vagy értelmeznek. A könyvvel többek között azokat a politikusokat és gazdasági szakembereket célozzuk meg, akik az unióval angol nyelven kommunikálnak. Szándékaink szerint jól hasznosítható lesz a magas szintű nyelvoktatásban, fordító- és tolmácsképzésben is" - mondta Kiss Gábor, a Tinta Könyvkiadó igazgató-főszerkesztője az MTI-nek.

FordítókalauzVárnai Judit Szilvia , Mészáros Andrea Éva: Fordítókalauz

A 132 oldalas kötet több mint 250 tipikus és gyakran eltévesztett szót, szókapcsolatot mutat be olvasmányos stílusban, tudományos igény nélkül, példákkal és mintákkal rögzítve helyes használatukat. A könyv háttér-információkkal, magyarázatokkal, javaslatokkal ellátott mini esettanulmányokat is tartalmaz.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b7/Flag_of_Europe.svg/1024px-Flag_of_Europe.svg.png

A Fordítókalauz alapjául Várnai Judit Szilvia tíz évnyi fordítási tapasztalatai szolgáltak, amelyeket többek között az Igazságügyi Minisztériumban, a Szegedi Tudományegyetem és az ELTE szakfordítóképzőjének óraadójaként, illetve a Cielito Lindo fordítóiroda - az Európai Bizottság egyik beszállítója - vezetőjeként szerzett.

Az ékesszólás kiskönyvtára című sorozat tizenötödik tagjaként megjelenő kötet lektora Klaudy Kinga, az ELTE Fordító- és Tolmácsképző Tanszékének vezetője.

 A Fordítókalauz és a Magyarító szótár kedvezményesen megrendelhető a kiadó honlapján!