„Hol jársz itt, ahol a madár se jár?”

Könyvismertető: Zsák Éva Indira – Petróczi Andrea: Meseszótár

A mesék, mondák, regék már az idők kezdete óta minden kultúrkörben jelentős szerepet játszottak. Az írásbeliség megjelenése előtt a történelmi, társadalmi és vallási információkból történeteket szőttek, melyeket szájhagyomány útján adtak tovább a következő generációk részére. Azonban nyelvünk folyamatos változásának eredményeként mára rengeteg szó és kifejezés vált ismeretlenné az olvasók számára.

Zsák Éva Indira és Petróczi Andrea célul tűzték ki, hogy szótárukkal megkönnyítik az évezredes tudást felhalmozó mesék megértését. Az óvodában, iskolában vagy az esti felolvasáskor elhangzó történetek több generáció első közösen megélt kulturális tapasztalatát alkotják. A szerzők ennek megfelelően a meseanyag összeállítása során arra törekedtek, hogy a Meseszótár a legjelentősebb és legelterjedtebb mesék ismeretlen szavait és kifejezéseit ismertesse meg az olvasóval. E hiánypótló alkotás a „nagy mesemondó” Benedek Elek, Kriza János, Arany László és Illyés Gyula meséiből épít márványgrádicsot [márványlépcsőt], és vezet át egy olyan, mára letűnt világba, amely többek között a feudális paraszti kultúra egyes elemeiből, illetve népi és vallási hiedelmekből épül fel.

A szótár elsősorban a fiatalabb korosztályt célozza meg, de a felnőttek is haszonnal forgathatják. Míg az ifjúságban felkeltheti a kutatás iránti vágyat, addig a szülőknek lehetőséget biztosít, hogy pár pillanat erejéig feloldódjanak a nosztalgiában. A kötet a kisiskolások számára segítséget nyújthat a magyar és történelem házi feladatok megoldásában is.

Meseszótár. 1400 népmesei szó magyarázata

Zsák Éva Indira, Petróczi Andrea: Meseszótár. 1400 régi, népies szó és népmesei szófordulat magyarázata példamondatokkal

A könnyű kezelhetőség érdekében a Meseszótárban szereplő szócikkek alfabetikus sorrendben követik egymást. A szócikkek, a keresett szavak rövid magyarázata mellett tartalmaznak egy példamondatot is. A mondatok végén zárójelbe tett számok jelölik az adott példa forrását. A számok feloldása a szótár végén elhelyezett Mesemutatóban található. Az itt összegyűjtött mesejegyzék segítségével a szülők változatosabbá tehetik az esti felolvasásokat is.

A tájékoztatáson túl a Meseszótár különleges esztétikai élményt kínál az olvasóknak. Duhaj Regina és Pék Andrea hol lapszéli, hol teljes oldalas rajzain a Magyar népmesék televíziós sorozat stílusában elevenedik meg többek között az Üveghegy, a hétfejű sárkány és a kiskakas a gyémánt félkrajcárral, hogy csak a legismertebbeket említsük.

Ha gyermeke csak egyvalamit vihet magával az Óperencián túlra, akkor ennél a kötetnél jobb kísérőt keresve sem találhatna.

 

Szerdahelyi Orsolya

A Meseszótár című könyv kedvezményesen megvásárolható a TINTA Könyvkiadó webshopjában!