Rottweiler, bernáthegyi és társaik

Könyvismertető: Rácz János: Kutyaszótár

Csontevő, körmöscsuka, tótrák. Elsőre talán nem is gondolnánk, hogy ezek a nevek nem egy folyóparti csárda különleges halételeit jelölik, hanem az ember legjobb barátjára, a kutyára utalnak. 

A kutya valószínűleg a legelső háziállat, amit eleink már a kőkorszakban háziasítottak. Ugyan a kutya név először 1511-ben bukkant fel a magyar írásbeliségben, az obi-ugor eredetű eb szóból mégis arra következtethetünk, hogy már a honfoglalás előtt is bevett gyakorlat volt a kutyatenyésztés. Napjainkra több száz különböző fajta alakult ki, melyek mindegyike speciális elnevezéssel bír. Ezek a fajtanevek utalhatnak az állat feladatára, külső megjelenésére és/vagy származási helyére egyaránt. Köztudott, hogy a német juhászkutya, ahogy a neve is mutatja, Németországból származik és gulyák, nyájak őrzése és terelése a feladata. 

https://www.zooplus.hu/magazin/wp-content/uploads/2018/10/A-n%C3%A9metjuh%C3%A1sz-768x511.jpgNémetjuhász

Azonban tudja-e Ön, hogy a rottweilerek az egykori birodalmi város, Rottweil környékén terjedtek el, és ebből a földrajzi névből keletkezett a Rottweiler, azaz „rottweili” név? A 19. században Rottweil az állatvásárok egyik központi helyszíne volt, innen hajtották a marhákat és birkákat Breisgau, Elzász és Neckartal területére. Ezek a kutyák kísérték, terelték és őrizték az eladásra szánt jószágokat. A fajta másik elnevezése, a német rottweiler Metzgerhund, azaz „rottweili henteskutya”, arra utal, hogy a fajtát elsősorban hentesek, mészárosok számára tenyésztették. Mindezek mellett az utazó kereskedőket is gyakran kísérte rottweiler, hogy távol tartsa az út mentén garázdálkodó banditákat.

https://www.zooplus.hu/magazin/wp-content/uploads/2017/03/rottweiler-gl%C3%BCcklich-1024x682.jpg

Rottweiler

Mi a helyzet a bernáthegyivel? Sokan tudják, hogy a hegyekben bernáthegyik segítségével mentették ki a lavina alá került embereket. De miért pont Bernát? A Kutyaszótár erre is megadja a választ: A kezdetben alpesi masztiffnak nevezett fajta példányait a Svájcot és Olaszországot összekötő Nagy Szent Bernát-hágón épült Szent Bernát-kolostorban élő szerzetesek képezték ki, és ennek alapján alakult ki a ma használatos bernáthegyi elnevezés.

https://www.zooplus.hu/magazin/wp-content/uploads/2017/03/bernhardiner-im-schnee.jpgBernáthegyi

Rácz János Kutyaszótára minden szempontból egy komplex, hiánypótló alkotás a magyarországi könyvpiacon. A mű 410 szócikkben rendkívüli alapossággal és kultúrtörténeti, valamint művelődéstörténeti érdekességekkel fűszerezve mutatja be az ismert és kevésbé ismert kutyafajták nevét, eredetét, nemesítésének történetét, külső megjelenését és belső tulajdonságait, különös tekintettel az idegenekkel és gyermekekkel szembeni hozzáállásra, valamint az idomíthatóságra. Emellett a szócikkek arról is tájékoztatnak, hogy az egyes fajtáknak mekkora a mozgás- és táplálékigénye, illetve milyen környezet ideális a tartásukhoz.

A kiadvány hasznos forrásként szolgálhat nyelvészeti vagy kultúrtörténeti kutatásokhoz, de a téma sokoldalú megközelítésnek hála haszonnal forgathatják a kezdő vagy már tapasztalt kutyatartók, illetve az érdeklődő állatbarátok egyaránt.

KutyaszótárRácz János: Kutyaszótár. 410 kutyafajta nevének eredete és a fajták bemutatása

A bevezetésben megismerhetjük a kutyafajták hasznosításuk alapján meghatározott három fő csoportját. Emellett hasznos tanácsokkal gazdagodhatunk a névadás tekintetében is, ugyanis a szerző egy alaposan kidolgozott szempontrendszer alapján vezeti le a név kiválasztásának folyamatát. A bevezetés egy rövid, frappáns kutyás szólásokat és közmondásokat tömörítő egységgel zárul.

A bevezetés után következő szótári részben a tárgyalt fajtanevek ábécérendben követik egymást. Mindegyik szócikk tartalmazza a címszóról fellelhető összes adatot, például az első felbukkanását a magyar írásbeliségben, továbbá a fajta ismertetését is. A magyarázó rész bemutatja a szó eredetét, a névadási indítékot, az idegen nyelvi megfelelőket és – amennyiben indokolt – az eddig felállított etimológiákat is. Az adatközlő részben a szótörténetet népnyelvi, nyelvjárási adatok zárják le. A kötet utolsó két fejezetében megismerkedhetünk a nem fajtiszta és a különleges kutyák példányaival, illetve bemutatásra kerül néhány vadon élő faj is. Ezt az egyébként sem mindennapi alkotást még különlegesebbé teszi, hogy Charles Henry Lane 1901-ben kiadott, All about Dogs című könyvének illusztrációi is megjelennek benne.

Szerdahelyi Orsolya

A Kutyaszótár, Rácz János többi nagy sikerű művével egyetemben kedvezményesen megvásárolható a Tinta Könyvkiadó webáruházában (www.tinta.hu) vagy a kiadó székhelyén (1116 Bp., Kiskőrös u. 10.).