István = virágkoszorú

Az augusztus 20-i, Szent István ünnep alkalmából a TINTA Könyvkiadó közreadja az István név leírását A keresztnevek enciklopédiájából (szerzők: Fercsik Erzsébet, Raátz Judit).

István
A név eredete: Görög eredetű. Alapja a sztéphanosz szó, amelynek jelentése ’koszorú’, ’virágkoszorú’. A nevek egyik gyakori típusát képviseli: költői névnek vagy kívánságnévnek tekinthetjük. A görög nevek általában latin (Stephanus) vagy szláv (Stefán) közvetítéssel jutottak el hozzánk. De a német Stephan alaknak is része volt a régi magyar Estefán / Istefán név kialakulásában, amelyből a mai István létrejött. A Stephanus, Stefanus, Stepanus névalak írásbeli előfordulására már a XI. század első éveiből vannak adatok, majd a későbbiekben a Stephan, Stepan, Stefan forma is egyre gyakrabban felbukkan az oklevelekben.

istvan_kiraly.jpg
Szent István védőszent: A honalapító István király (?969-1038) Géza fejedelem és Sarolt fia, eredeti pogány neve Vajk volt. Az Érdy-kódexben feljegyzett legenda szerint István születését csodás jelek kísérték. Édesanyjának, Saroltnak álmában megjelent egy férfi és így szólt hozzá: Bízz az Úrban, asszony, s légy biztos, hogy fiút fogsz szülni, akinek e nemzetségben először jár korona és királyság, és az én nevemet ruházd reá. Rácsodálkozván az asszony így válaszolt: Ki vagy uram, vagy mely néven neveznek? - Én vagyok - felelt az -, István első vértanú, aki először szenvedett vértanúságot Krisztus nevéért. Ezt mondván eltűnt.

Szent Istvánt legtöbbször királyi öltözetben ábrázolják lovon ülve vagy ló mellett állva, gyakran kettős kereszt és máriás zászló van a környezetében. A barokk kortól kezdve legendájának azt az epizódját jelenítik meg leggyakrabban, amint az országot Mária oltalmába ajánlja. A szent király volt a védőszentje a kézműves céheknek, különösen a csizmadiáknak, a bányászoknak és a pénzverőknek. Ünnepnapja: augusztus 20.

Rokon neve: Csépán.

Női párja: Stefánia, Stefi; Fáni, Fanni.

Idegen megfelelői:
angolul Stephen, Steven,
franciául Étienne és Stephane,
németül Stefan, Stephan,
olaszul Stefano,
spanyolul Estevan, Esteban,
dánul, lengyelül, románul Stefan,
svédül Stefan, Staffan,
csehül Stépán,
oroszul Sztyepan,
portugálul Estephano,
finnül Tappani.

Művészetben:
Szent István királyunk alakját is többféle művészeti ágban megörökítették. Egykorú képi ábrázolása a később koronázási palásttá alakított, 1031-ben készült miseruhán található.

István király nevét számos templom őrzi, a legnagyobb a budapesti Szent István-bazilika, amely Ybl Miklós tervei alapján épült. Honalapító királyunk nagyszabású lovas szobra, mely Stróbl Alajos alkotása, a Várban áll.

Számos egyházi ének, irodalmi alkotás is őrzi István király emlékét. A katolikus magyarság néphimnusza volt a Szent István királyhoz című, Ah hol vagy magyarok tündöklő csillaga kezdetű ének.
Ah hol vagy magyarok tündöklő csillaga!
Ki voltál valaha országunk istápja!
Hol vagy István király? Téged magyar kíván,
Gyászos öltözetben teelőtted sírván.

1983 augusztusában a budapesti Városligetben mutatták be Szörényi Levente és Bródy János István, a király című rockoperáját.

Kós Károly Az országépítő című regényének központi alakja István király.

Kopjáss István városi főügyész Móricz Zsigmond Rokonok című regényének főalakja, aki szándéka ellenére belekeveredik Zsarátnok város pénzügyi és gazdasági visszaéléseibe.

A nagy összefoglalás: TINTA Könyvkiadó Keresztnevek enciklopédiája
A könyv több tudományterületet felölelve sokoldalúan tájékoztat a száz leggyakoribb magyar női és férfinévről. A magyar névtani szakirodalomnak korábban számos szakmai és ismeretterjesztő műve jelent meg, de ez ideig egyik sem adott ennyire átfogó képet a magyar keresztnevekről.