A katonaélelmezés szókincse

Katonaélelmezésnek a hadsereg élelmezését nevezzük. E feladatot egykor a →markotányosok látták el, később a →kantinoknak is jelentős szerepe lett. A napi fejadagot →porciónak nevezték. A konzerv eredetileg a katonaélelmezés céljára készült, fontos ételkészítő eszköz volt a →gulyáságyú, s jellegzetes katonaétel volt a bableves (→cakompakk) és a →köménymagleves (zupa). A XIX. század végére alakultak ki a laktanyai, folyamatos ételkészítés feltételei, s a katonaélelmezést osztrák hagyományok uralták. Több, német eredetű vagy közvetetésű, élelmezéssel kapcsolatos magyar szó meghonosodását a katonaságnak köszönhetjük (pl. →cvibak, grenadírmars, komisz ’a katonaság számára készített (tárgy, élelem); katonakenyér’, →menázsi, →prófunt). A korabeli étrend fél évszázadon át alig változott. A reggeli rántott leves vagy feketekávé volt kenyérrel. Az ebéd levesből, húsból és főzelékből vagy tésztából állt. A vacsora kevés hússal vagy hús nélkül készült főzelék vagy tészta volt feketekávéval. 1949-től számítható a katonaélelmezés kalorikus (mennyiségi) kielégítettségi korszak, s az 1960-as évektől az étkeztetés gyakorlatát korszerű elvekre helyezték. Átfogóan, a hadsereg szükséges anyagi eszközökkel való ellátását (leszűkítve: élelmezés, ruházat, üzemanyag-ellátás) hadtápnak (még →trén), újabban a rezsimváltástól katonai logisztikának nevezik. – Bizonyos kevert italok eredetileg a brit hadiflotta védőitalai voltak, így a →grog és a pink gin (→gin).

Az alábbiakban a katonaélelmezés szókincsét szócikkekben feldolgozva mutatom be.

http://www.fortepan.hu/_photo/display/26680.jpg

Katonák csajkával 1943-ban
(FOTO:FORTEPAN )

cakompakk <németből>; cakumpak: a XIX–XX. század fordulóján népszerű sűrű levesféleség. Eredetileg a katonaságnál szokásos csipetkés bableves, amelybe burgonyát és húst is főztek.

cvibak <németből>; Zwieback <német>; cibak: 1. tartósított katonakenyér. 2. kétszersült.

csajka: 1. sálka <német–szlovák>: hordozható, füllel ellátott, étkezésre szolgáló fémedény, amelyet elsősorban a katonaságnál rendszeresítettek. Kanonizáltan egy alsó, mélyebb és egy felső, laposabb részből áll, fogantyúval van ellátva. Kirándulók is használták evésre, ivásra, melegítésre. A szovjetektől érkező tömegesítés, közös tulajdon megnevezése ~rendszer. (Oroszul azonban kotelok ’bogrács, ~’). 2. szovjet gyártmányú luxus-személyautó (oroszul ~ ’sirály’), amely a szocialista országokban a Volga személyautót is kinővő pártvezetőket szállította, gyakran lefüggönyzött ablakokkal.

gin <angol>: gabonafélékből erjesztett borókazamatú angol pálinka. Szesztartalma 38–45%, száraz és édesített változatban is gyártják. Több bárital összetevője, de népszerű a tonikkal kevert ~ is (gin and tonic), valamint az angostura hozzáadásával készült pink gin (‘rózsaszín gin’) is, amely védőital volt a hadiflottánál.  A ~ állítólagos eredetije, holland megfelelője a genever.

gránátoskocka; grenadírmars <német Grenadiermarsch ’gránátosok indulója’>: krumplistészta. Összetört, paprikás burgonyával elkevert, esetleg vöröshagymával ízesített, főtt kockatészta.

grog <angol>: forró vízzel hígított (ráadásul esetleg cukrozott) rum, kevert ital. Az eredetlegenda szerint Grogram (‘selyemszövet’) volt a beceneve Edward Vernon admirálisnak, aki a ~ot a tiszta rum helyett 1740-ben bevezette. Tehát az ő köpenye anyagáról lett elnevezve az ital, amely a brit hadiflotta “védőitala” lett 1970-ig.

gulyáságyú: a katonáknak hadjárat közben is meleg ételt főző, zárt fűtőterű üst. Ha kereke volt, lóval vagy gépkocsival vontatták. Ha nem, teherautóval szállították a csapatok után. ~nak nevezik tréfásan általában a szabadtéri főzéshez alkalmazott üstöket.

Gulyáságyú 1938-ban
(FOTO:FORTEPAN / Lőw Miklós adományozó)

kantin <olasz–francia–német>; cantine <francia>: eredetileg markotányosbódé, majd vegyeskereskedői iparigazolvánnyal vezetett, italméréssel is foglalkozó, nem nyilvános üzlet, mely laktanyákban, katonai intézményekben működik. A tábori konyhák rendszeresítése előtt háborúban →markotányosok pótolták a ~okat. Vulgárisan a gyári, üzemi büféket is gyakran ~nak nevezik.

http://www.fortepan.hu/_photo/display/73536.jpg

Katonák a kantinban
(FOTO:FORTEPAN / Mujzer Péter adományozó)

katona: kenyérből kocka alakúra vágott és szalonnával vagy kolbásszal fedett kis falat, illetve ezek sora.

komiszkenyér: prófunt

köménymagleves; köménymagos leves; zupa <németből>: köménymagos rántott leves, amely pusztán lisztből, disznózsírból és köménymagból állt, s a katonaélelmezésben volt jelentős. Egyes változatai száraz vagy pirított kenyérkockákkal készültek.

markotányos <olasz–német>: katonai táborban ételt, italt, használati cikkeket árusító személy. Utódintézménye a →kantin.

menázsi <francia–osztrák>: 1. katonai étkezés, ellátás. 2. a katonáknak kiosztott étel, főképpen ebéd és vacsora.

porció <latin>: adag, fejadag, ami különösen a →katonaélelmezésben nyert jelentőséget. A ~ a Habsburg uralom alatt az állami hadiadónak terményben fizetett része volt (latin portio militaris, ‘a katonai rész’). 1671-től az országban elszállásolt Habsburg császári zsoldoshadsereg tartásának terhét az egyes településekre ember- és ló~k (latin portio oralis, equilis) formájában vetették ki. A ~t a Főhadbiztosság osztotta el, azzal együtt, hogy meghatározta az ezredek téli kvártélyának helyét. Amikor 1715 után felállították az állandó hadsereget, egy katona napi fejadagját egy font húsban, két font kenyérben, egy icce borban vagy sörben, sóban, valamint ún. salgamumban (tüzelőfa, gyertya, ágy biztosításában) szabták meg. A ló egynapi adagja hat font zab, hat font széna és heti három csomó szalma volt. Az ember~ ekkori 3–4 forintos ellenértékét s a 3 forintra kalkulált ló~t hivatalosan beszámították a hadiadóba, azaz levonták abból. Az igazoló nyugták adminisztrációját megyei biztosok végezték. A ~rendszer önmagában nem lett volna káros, sőt a jobbágyoknak előnyt jelentett volna a materiális adózás, de súlyos visszaélések történtek. A katonaság választhatott a pénzbeli vagy természetbeli ~ között, s ezt az árszínvonal alakulásához alkalmazkodva meg is tette. A folyó piaci ár és az állandó hivatalos számítási ár közötti különbség így a parasztság vesztesége lett, ezért is nevezték deperditának. A deperditák összege sokszor önmagában megközelítette a hadiadóét.

prófunt <olasz–német>; komiszkenyér: a legénység számára készített barna kenyér.

trén <francia–német>: hadtáp, mozgásban levő csapatokat élelemmel, utánpótlással ellátó egykor szekerekből, később gépkocsikból álló szállítóoszlop.

zupa:köménymagleves

Kicsi Sándor András