Milyen állat volt Róbert Gida?

Milne felejthetetlen mesehőse, Micimackó “gazdája” az író fia, Christopher Robin volt. A magyar mesében a kisfiú neve Róbert Gida lett. Milyen állat lehet a gida? Lehet: fiatal őzike (fiú és lány egyaránt), lehet fiatal fiúkecske (a fiatal kislány kecskét már gödölyének nevezzük), és lehet fiatal zerge is. Őzgida, kecskegida, zergegida. Sohasem fogjuk megtudni, hogy Karinthy Frigyes, a fordító (egyesek szerint persze nem is ő, hanem nővére, Karinthy Mici a mese igazi fordítója) melyik állatra gondolt ezek közül. Persze lehet, hogy egyikre sem, csak valami fiatal „kölyökfélére” úgy általánosságban.

winnie-the-pooh-still-02.jpgForrás: http://www.disney.hu/micimacko/


Mi a helyzet a magyar nyelvben a különféle állatok hímjének, nőstényének és fiatal egyedeinek az elnevezésével? Beszélhetünk valamilyen következetességről ezzel kapcsolatban? Egyáltalán nem! Hiszen van szarvasbika, de nincs őzbika, csak őzbak. Van szarvastehén, de nincs őztehén, csak őzsuta. Van szarvasborjú, de nincs őzborjú, ellenben van elefántborjú. És bocs! Nincs medveborjú, csak medvebocs.

Nézzük csak sorjában, a teljesség igénye nélkül az állatneveket!

Szarvas: a hím állat a szarvasbika, a nőstény a tehén, a fiatal egyed a szarvasborjú.
Szarvasmarha: a hím állatot bikának, a heréltet fiatalon tinónak, később ökörnek, a nőstényt tehénnek, a még nem ellett nőstényt üszőnek, a nem ivarérett fiatal állatot borjúnak hívják.
Őz: hímje a bak, nősténye a suta, fiatal egyede a gida.
Kecske: a kifejlett hím kecske a bak, az ivartalanított az ürü, a kifejlett nősténykecske az anya, a hím kecske ivarérésig a gida, a nőstény kecske ivarérésig a gödölye.
Juh vagy más néven birka: a hímivarú egyed a kos, az ivartalanított kos az ürü, a nőstény juh a jerke, a két évnél idősebb, még nem ellett növendék az apáca, de az első ellés után már anyajuh. Születése után a kis állat szopós bárány 50-60 napos korig, választott bárány vagy növendék 1 éves korig, toklyó a neve 1-2 éves korban.
Zerge: a hím a bak, a nőivarú egyed a nőstény, a fiatal egyed a gida.
Disznó vagy más néven sertés: a hím a kan, a nőstény a koca, a fiatal egyed a malac.
Vaddisznó: a hím a kan (sőt vadkan!), a nőstény a koca, a fiatal egyed a malac. (De nincs vadsertés és vadkoca!)
Elefánt: hímje a bika, nősténye a tehén, kicsinye a borjú.
Kacsa: a hím a gácsér, a nőivarú a tojó, a fiatal egyed a kiskacsa.
Lúd: a hím a gúnár, a nőivarú a tojó, a fiatal egyed a kisliba.
Tyúk: a hím a kakas, a nőivarú a tyúk, a fiatal állat a csirke, a nőivarú fiatal állat a jérce, az egészen kicsi a csibe.
: a hímivarú ló a mén vagy a csődör, a nőivarú a kanca, az ivartalanított hím állatot heréltnek vagy néhol paripának nevezik. Kicsinye a csikó.
Néhány emlősállat esetében egyszerűen csak hím, nőstény és kölyökállatot különböztetünk meg: pl. tigris, oroszlán, kutya, róka, farkas, macska. (update: kutya: a hímet kan kutyának, a nőstényt szukának nevezik, macska: a hím állatot a kandúrnak is hívják. A nyúlfélék hímjét baknak nevezik.)
A madarak kicsinye általában a fióka.

A cikk megírásához a TINTA Könyvkiadó Állatnevek enciklopédiája volt segítségünkre.