Mindenszentek vs. Halloween

b4785_00006.jpg

A mindenszentek napjához kapcsolódó magyar népszokásokat ma már kevesen ismerik, pedig egykor ez volt a bíróválasztás, a tanácsújítás, vagy az új cselédek felfogadásának napja is. Mindenszentek napján a munka is tilos volt: nem volt szabad mosni, földet művelni, építkezni.

Egyes magyar településeken ekkor böjtöltek, más falvakban a szegények számára sütöttek kenyeret, hogy azok könyörögjenek az adományozók halottaiért. Sokan úgy tartják, hogy a halottak ezen az éjszakán kikelnek a sírjaikból, ezért a családi lakomán nekik is külön terítettek, és minden szobában lámpát gyújtanak, hogy könnyen eligazodjanak.

 

haloween.jpgA HALLOWEEN ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep, mára már az egész világon elterjedt. Elnevezése, az angol „All Hallows” magyarul azt jelenti: mindenszentek. A nap előestéje (angolul „All Hallows Eve”, rövidítve: halloween) a kóbor lelkek, boszorkányok, kísértetek és egyéb szellemek ünnepe, amely egy kelta halálisten kultuszában gyökerezik. Az ünnepben idővel összemosódott a római Pomona-nap és a Parentalia, a holtak tiszteletére szánt nap, valamint a kelta samhain ünnep, amit október 31-én tartanak.

 

mindenszentek.jpgMINDENSZENTEK NAPJA (röviden mindszent) az üdvözült lelkek emléknapja, a megdicsőült Egyház ünnepe. Az ünnep 741-ben, III. Gergely pápa idején jelent meg először a megemlékezés napjaként. Jámbor Lajos frank császár 835-ben IV. Gergely pápa engedélyével már hivatalosan is elismerte az új ünnepet. Egyetemes ünneppé IV. Gergely pápa tette 844-ben. A katolikus és az ortodox keresztény egyházak ünnepe Magyarországon 2000-től újra munkaszüneti nap.

 

halottaknapja.jpgHALOTTAK NAPJA - keresztény ünnep. A katolikusok november 2-án tartják, mindenszentek napját követően, a bizánci szertartásban a pünkösd előtti szombaton. Az ünnep már az ókori Rómában is létezett feralia néven. A katolikus egyházban először 998-ban ünnepelték. Szent Odiló clunyi bencés apát kezdeményezésére. Az ünnep a 11. században terjedt el széles körben a bencések hatására, hivatalossá a 14. században vált.
Az ünnepet azért látták szükségesnek, mert a katolikus gondolkodás szerint a kisebb bűnökért a lélek a purgatóriumban bűnhődik és üdvözülését meggyorsíthatja ha az élők könyörögnek érte. A küzdő egyház megemlékezése a tisztítótűzben időző lelkekre, a szenvedő egyházra.

 

toklampas.jpegA TÖKLÁMPÁS lett a Halloween legfontosabb jelképe. Az ilyenkor használt kivájt belű vigyorgó töklámpás angol neve: Jack O’Lantern. A legenda szerint nevét egy Jack nevű részegesről kapta, aki az ördögtől olyan ígéretet csikart ki, hogy lelke nem fog a pokolra kerülni. Jacket viszont a mennyországba sem fogadták be. Az ördög egy izzó széndarabot adott neki világítani, amit ő egy kifaragott tökbe (eredetileg retekbe vagy répába) rakott lámpásnak. Azóta Jack lelke ennek a lámpácskának a fényénél vándorolva keresi nyugvóhelyét.

Címkék: ünnep