Leletmentés a TINTA Könyvkiadóban

Mint tudjátok, szeretek antikváriumokban nézelődni. Erre a legjobb terep a Múzeum körút, hiszen ott szép sorjában tán tíz antikvárium is kínálja a portékáját. Mindig a kirakatot veszem szemügyre először, mert arra gondolok, hogy a profi antikváriusok csak tudják, hogy milyen csemegével és ritkasággal kell becsalogatni a vásárlót a boltba. Egy hónappal ezelőtt földbe gyökerezett a lában az egyik kirakatüveg előtt. Megpillantottam egy olyan történelmi arcképcsarnokot, amely a magyar uralkodókat, királyokat ábrázolta. Magyarország fellendülésének korában, a millennium évében, 1896-ban adták ki.

05.jpg

Néztem, de az árát nem láttam. Gondolkodtam kicsit, majd remegő lábakkal beléptem a boltba. Kértem, vegyék be a kirakatból az Ezeréves Magyarország arczképcsarnoka című kis könyvet. Forgattam, láttam 55 magyar uralkodó, király képét és szöveges bemutatását tartalmazza Árpád vezértől Ferenc Józsefig. Megkérdeztem a kis arcképcsarnok árát, aztán meghűlt az ereimben a vér az összeg hallatán. Tanakodtam magamban, aztán eszembe jutottak Kiss Lajos tanár úr, valamikori főnököm bölcs szavai: Gábor, csak azt a könyvet bántam meg, amelyiket nem vettem meg. Így aztán kinyögtem: Kérem. Szerencsére nálam volt a bankkártyám… Másnap az első utam a Pytheas Könyvmanufaktúrába vezetett, ahol rögtön elkezdtük tervezni a drágán megvásárolt kiadvány reprintben való közzétételét. Sok tanakodás, próbanyomatok sora után született meg a reprint végső formája. A tervezést követően a precíz digitalizálás, majd a nyomtatás következett, végül a gondos munkálatok a kötészettel fejeződtek be. És ma már kézbe is vehettem a reprint könyveket. Így most már nincs akadálya, hogy az eredeti példányért kiadott összeg töredékéért bárki hozzájuthasson az eredeti kiadványt hűen bemutató példányhoz.

Kiss Gábor 

 

 

 

Az Ezeréves Magyarország arczképcsarnoka reprint könyv most 4.990 Ft helyett 20% kedvezménnyel 3990 Ft-ért vásárolható meg a TINTA Könyvkiadó honlapján. Postázás esetén a TINTA Könyvkiadó 1000 Ft postaköltséget számít fel. Bővebben itt.